Maling

Maling – har du riktig tilbehør?

God, riktig og oppdatert maling kan være forskjellen mellom et hyggelig hjem og en bolig i forfall. Den har derfor mye å si for familiens velvære og hverdagsopplevelser, samtidig som den spiller en viktig rolle i å sikre de store verdiene som norske husstander som regel investerer i boligene sine. Har man bolig verdt 5 eller 10 årsinntekter, som etter hvert har blitt ganske vanlig, skylder man jo både å trives best mulig i den og å ta godt vare på den – både for egen del og med tanke på eventuelt fremtidig salg.

Maling har blitt brukt i uminnelige tider, og kan på sett og vis sies å være eldre enn selve konseptet fast bolig. Allerede huleboere og nomader blandet og brukte forskjellige substanser som fett, blod, eller jord for å uttrykke sine følelser og verdier, eller også for å pynte opp sine omgivelser. Konseptet bak er i dag det samme som den gang: det gjelder å blande pigment, det vil si fargestoff, med et bindemiddel, altså noe som gjør at malingen sitter fast på veggen. I dag inneholder den også løsemidler og andre stoffer, som blant annet gjør det enklere å male og ta vare på underlaget, eller beskytter mot for eksempel muggsopp. Myndighetene følger stadig opp industrien for å sikre at disse løsemidlene ikke er skadelige eller helsefarlige for de som maler eller de som skal bo i boligen etter at det er malt.

Når man skal male huset, hytta, leiligheten, eller dokkestua, så gjelder det å ha riktig tilbehør. I dag er det blitt vanlig å male med malerull, og da er det viktig at man gjør et godt valg og sikrer seg at det er en god kvalitet. Det er nemlig veldig viktig for selve påføringen, som kan gi ujevnheter og uønskede variasjoner dersom man velger en rull av dårlig kvalitet. Prisen er som regel en god indikator på kvaliteten på ruller og annet maletilbehør.

kjøp maling og maletilbehør her

Er man av det mer tradisjonelle slaget, vil man gjerne foretrekke å bruke pensel i stedet for rull. Også her kan det være fortvilende mye å velge i, men det finnes noen gode tommelfingerregler. Bruk flate pensler dersom det er flatt der du skal male, og velg en størrelse som korresponderer med størrelsen på den flaten du skal male. Til kanter og profiler kan det lønne seg å bruke en rund pensel. Da kommer du lettere til, og den tar også opp i seg mer slik at du jobbe fokusert over tid.