Kjøpe bruktbåt

Kjøpe bruktbåt? Her er din sjekkliste

Mange nordmenn drømmer om å eie egen båt. Dersom du ikke har en overfylt sparekonto, må du kanskje låne penger for å oppfylle drømmen. Før du går på båtjakt kan det dermed være lurt å sjekke at du får lån.

Søk om båtlån

Det finnes mange aktører på markedet, og siden lån skal betales tilbake med renter kan det lønne seg å sjekke flere. Sammenlign båtlån hos Scandilån og søk hos de du synes virker best. Du kan velge å søke om et rent forbrukslån, altså et usikret lån der du kan bruke pengene til det du ønsker, eller et sikret lån der det blir tatt pant i båten. Det første fører med seg litt høyere renteutgifter og det andre fører med seg krav om egenkapital og at båten er registrert i riktig register.

 

Det er viktig at du sammenligner den effektive renten på de tilbudene du eventuelt mottar. Det er denne og hvor lang tid du bruker på nedbetalingen som vil avgjøre hvor mye lånet ditt vil koste deg. Dersom du skal søke om mer enn 250 000 kr kan det være lurt å ha en medsøker, slik at banken ser at det er to inntekter til å betjene avdrag.

Vær smart og unngå bomkjøp

Når du vet at du har mulighet til å finansiere båtdrømmen kan du starte jakten på bruktbåten du ønsker deg. Her kommer noen tips ved kjøp av bruktbåt. Noe av det første du bør gjøre er å ta deg tid til å undersøke litt rundt. Det finnes enormt mange båter til salgs, selv midt på vinteren. Siden dette antallet er så høyt er det også mulighet for å prute på prisen. Har eieren prøvd å selge en stund uten hell, skal du ikke se bort fra at de er villige til å gå med på en litt lavere pris. Det er i alle fall lov å spørre.

Utstyret du trenger

Husk at båten må ha et sted å være når du ikke bruker den. Det betyr at du kanskje må leie en båtplass. I tillegg må du finne ut av hva du skal gjøre med båten om vinteren. Dette er utgifter du eventuelt må legge inn i regnestykket ditt sammen med forsikring. Husk at mange havner har venteliste på båtplass, så undersøk dette før du kjøper båt.

 

Dersom du ikke har tatt båtførerbevis enda, bør du gjøre det. Det kreves for alle som er født fra og med 1980 og har båt som er lenger enn åtte meter eller har motor med mer enn 25 hestekrefter.

Sjekk bruktbåten

Ikke kjøp en bruktbåt usett. Det er viktig at du får gått over den både utvendig og innvendig. Ta gjerne med deg en som er ekspert på båter, og som kan hjelpe deg med å vurdere tilstanden på drømmebåten.

 

Husk også at det er krav til CE-merking og i tillegg bør du sjekke at båten ikke er stjålet eller har heftelser som du får ansvar for. Dette kan du sjekke opp i Småbåtregisteret eller Skipsregisteret. For sikkerhets skyld bør du også sjekke med Brønnøysundregistret. Dersom det har blitt tinglyst en tvangspant i båten vil det stå der.

Noen siste tips

Bestem deg for hvor mye du vil gi for båten og ikke gå høyere enn det. Selv om den første drømmebåten skulle glippe, så finnes det garantert flere på markedet. Til sist må du skrive en kontrakt med selgeren, slik at du har noe å falle tilbake på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *