Forbrukslån med sikkerhet

Forbrukslån med sikkerhet?

Hva betegner egentlig et forbrukslån?

Et forbrukslån er ofte misforstått som et lån som man kan få uten sikkerhet, men det trenger det ikke å være. Det som i hovedsak kjennetegner et forbrukslån er nemlig at det er et lån som ikke må brukes til noe spesielt, som du i forkant må avtale med banken. I motsetning til ved billån, eller ved boliglån, så er et forbrukslån et lån som du fritt kan sette inn hvor du trenger det.

Forbrukslån uten sikkerhet?

Men det stemmer at det finnes forbrukslån uten sikkerhet. Dette er en relativt dyr type lån, siden det kun er deg selv med din egen inntekt som kausjonerer for at lånet skal betales tilbake. Det finnes selvfølgelig formildende omstendigheter som kan presse ned renta, opp lånebeløpet, og gi deg generelt bedre betingelser på et lån, men disse er som regel basert på foreliggende ting, som du selv ikke kan gjøre mye med. De tre faktorene som hjelper med å få bedre betingelser på usikrede forbrukslån, er høy inntekt, høyere alder, og et gjeldfritt utgangspunkt.

Med sikkerhet blir det billigere

Enkel forbrukslån blir billigere på flere vis, gjennom at du tilbyr banken en bedre sikkerhet. I hovedsak kan dette skje gjennom at du får med en medlåner, eller en kausjonist. En medlåner er fra utgangspunktet med på å betale lånet, mens en kausjonist kun vil trekkes til ansvar om du ikke skulle være i stand til å betale tilbake på lånet.

Det andre alternativet er selvfølgelig at du stiller med en eller annen form for pant, som kan sikre beløpet. Den vanligste formen her, er at man tar ut et forbrukslån i bytte mot pant i boligen. Da kalles det vanligvis ikke et forbrukslån, men rammekreditt eller boligkreditt.

Om du har tilbakebetalt deler, eller helheten av boliglånet, så kvalifiserer du til denne formen for forbrukslån. Du må ha betalt ned mer enn 60 % av boliglånet, så det er ikke alle som kan unne seg denne formen for forbrukslån. Men om dette er tilfellet, så kan du belåne boligen med opptil 60%. Vanligvis kan man få dette som en fleksibel kreditt, slik at pengene til en hver tid er tilgjengelige, men, at du slipper å betale renter på beløpet før du har brukt det til noe.

Rentene på lån med denne typen sikkerhet er dertil veldig lave. Som regel ender man opp med en effektiv rente på rundt 3,5 %. Det er rimelig bra, om man tar hensyn til at for overskuelig fremtid så vil  inflasjonsraten være på 2,5 % per år.